نرم افزار های متن باز که اصطلاحاً به آن ها سیستم های مدیریت محتوا یا Content Management System که با عنوان اختصاری CMS در بین کاربران اینترنت و فعالان وب در جهان شناخته میشوند، دارای ویژگیهای بسیاری زیادی هستند. یکی از این خصوصیات برجسته بر این مسئله استوار است که شما میتوانید یک سایت کامل با عملکرد نهایی و استاندارد را بدون نیاز به بستر هاستینگ (میزبانی وب) و سرور (Server) واقعی پیاده سازی و راه اندازی نمایید. در این حالت شما محیطی مشابه محیط میزبان واقعی در بستر را درون کامپیوتر دسکتاپ خود فراهم میکنید تا در ساختار این بستر و شبیه ساز هاست واقعی قابلیت اجرای نرم افزارهای تحت وب ممکن شود.
سیستم مدیریت محتوای جوملا یکی از کارآمدترین نرم افزارهای متن باز در جهان است که قابلیت اجرای کامل و ۱۰۰% را هم در محیط شبیه ساز محلی (Localhost) و همچنین محیط هاست واقعی را دارد.
پیش نیازهای نصب جوملا:
نرم افزار
- Software: PHP (Magic Quotes GPC off): 5.3.1 + (5.4+ recommended)
پایگاه داده
- MySQL(InnoDB support required): 5.1+
- MSSQL 10.50.1600.1+
- PostgreSQL 8.3.18+
وب سرور
- Apache 2.x+
- Microsoft IIS 7
- Nginx 1.0 (1.1 recommended)
مرورگر
- Firefox 4+
- IE (Internet Explorer) 8+
- Google Chrome 10+
- Opera 10+
- Safari 5+
سیستم عامل ویندوز
- WAMPSEVER
- XAMPP for Windows
سیستم لینوکس
- LAMP Bubdle
- XAMPP for Linux
سیستم عامل مکینتاش
- MAMP & MAMP Pro
- XAMPP for Mac OS
در این آموزش قصد داریم نصب سیستم مدیریت محتوای جوملا را در ساختار یکی از سیستمهای قدرتمند شبیه ساز وب سرور با نام XAMPP و بروی سیستم عامل ویندوز را تشریح نماییم.
قبل از هر کاری در ابتدا میبایست نرم افزار رایگان و متن باز XAMPP را بروی کامپیوتر خود نصب و محیط شبیه ساز سرور را راه اندازی کنیم. برای اینکار میتوانید از آموزش تصویری و کاملی که در این موضوع نگارش شده است استفاده نمایید.
[quote]این مقاله را مطالعه کنید: آموزش تصویری نصب وب سرور Xampp روی کامپیوتر[/quote]
پس از آنکه مطالب آموزش بالا محیط شبیه ساز زمپ را راه اندازی کردید. آنرا Run کنید تا Mysql و Apache آن روشن شود و اصلاحاً به حالت اجرا در بیاید.
حالا به پکیج آخرین نسخه از جوملا نیاز داریم. که برای دریافت آخرین نسخه از این نرم افزار از طریق لینک زیر اقدام فرمایید.
دانلود آخرین نسخه جوملای فارسی
و یا اینکه میتوانید بطور مستقیم از سایت جوملای جهانی اقدام به دانلود آخرین سورس ها نمایید.
https://www.joomla.org/download.html
مطابق تصویر زیر میبایست نسخه Full Package را برای نصب انتخاب و دانلود کنید.
مطابق تصویر بالا با انتخاب نسخه Full Package آنرا دانلود و بروی کامپیوتر و در مسیر پیشفرض C:/xampp/htdocs نرم افزار شبیه ساز زمپ و در داخل یک پوشه با نام دلخواه myafzoneha اکسترکت یا از حالت فشرده خارج میکنیم.
همانطور که مشاهده میکنید بعد از اکسترکت فولد نصبی جوملای خام با فایل ها و پوشه هایی مشابه تصویر زیر مواجه خواهیم شد.
بسیار خب حالا بطور نهایی وارد عملیات نصب جوملا خواهیم شد. قبل شروع نصب این مسئله را باید بدانیم که سایت ما نیاز به یک پایگاه داده یا دیتابیس برای اتصال جوملا به آن را دارد تا بتواند کلیه اطلاعات موجود در سایت در این پایگاه داده ذخیره شود. پس میبایست در ابتدا یک پایگاه داده با نام دلخواه ایجاد کنیم. برای اینکار با فراخوانی لینک http://demotheme.ir/phpmyadmin در داخل مرورگر خودبا صفحه ای مشابه صفحه زیر مواجه خواهیم شد. که در این صفحه میبایست با کلیک بروی برگه Database در فیلد Create Database نام دلخواه خود را بعنوان نام پایگاه داده سایت خود انتخا نماییم.
ما یک دیتابیس با نام ” joomla ” ایجاد کرده و نام آنرا کپی میکنیم. تا بتوانیم در روند نصب جوملا از آن بهره ببریم. حالا میبایست موتور یا اصطلاحاً Engine نصب کننده هسته جوملا را توسط مرورگر خود فراخوانی کنیم. روش فراخوانی هم بسیار بسیار ساده است. برای اینکار فقط کافی ست که نام پوشه ای که پکیج خود را در آن آنزیپ یا از حالت فشرده خارج کردیم. به شکل زیر در آدرس بار مرورگر Enter کنیم.
فرضاً یک پوشه با نام myafzoneha ایجاد کرده ایم. با این شرط آدرس ما برای فراخوانی بصورت زیر خواهد بود:
http://demotheme.ir/myafzoneha
بعد از بار کردن لینک بالا با صفحه ای مشابه تصویر زیر روبرو میشویم.
در صفحه بالا به تشریح فیلدها میپردازیم:
- Select Language: نام زبانی که میخواهیم مراحل نصب با آن انجام شود را انتخاب میکنیم. اگر در این بخش زبان فارسی یا هر زبان دیگری را انتخاب کردید به معنی فارسی سازی زبان هسته سیستم در بخش کاربری و مدیریت بعد از نصب نیست. بلکه این زبان صرفاً به مراحل نصب مربوط میگردد و مراحل نصب و راه اندازی جوملا را به زبان انتخابی دلخواه شما تغییر خواهد داد.
- Site Name: نامی که مایل هستیم روی پروژه خود بگذاریم را وارد میکنیم. این نام میتواند مشتمل بر هر نوع حرف یا حروف انگلیسی، فارسی یا هر زبان دیگری باشد.
- Description: در واقع توضیحات برای ارائه یک شرح کوتاه از موضوع فعالیت سایت خواهد بود.
- Site Offline: این گزینه به این موضوع اشاره میکند که به محض اتمام مراحل نصب؛ سایت در دسترس عموم قرار بگیرد یا با صفحه ی “بسته بودن موقتی وب سایت و یا در دست تعمیر” انتشار یابد. اگر این گزینه را بروی “بلی” تنظیم کنید .صرفاً خودتان با یوزر و پسورد و بعنوان مدیریت سایت به بخش کاربری سایت دسترسی خواهید داشت. اما پیشنهاد میکنیم این گزینه را دست نزنید و بصورت پیشفرض “خیر” قرار دهید.
- Admin Email: آدرس ایمیل مدیریت سایت را وارد کنید. این ایمیل میتواند بعنوان ایمیل اصلی سایت برای ارسال ایمیل های سیستمی هم تنظیم گردد.
- Admin Username: نام کاربری دلخواه و مورد نظر را وارد کنید.
- Admin Password: رمز عبور دلخواه خود را وارد کنید.
- confirm Admin Password: تاییدیه رمز عبور را وارد کنید.
پس از ورود اطلاعات فوق بروی دکمه “Next” کلی میکنیم.
در صفحه بعدی که مربوط به ورود اطلاعات دیتابیس ایجاد شده و اتصال پایگاه داده به جوملا می باشد با صفحه ای مشابه تصویر زیر روبرو خواهیم شد.
Database Type: نوع دیتابیس ما برای اتصال به پایگاه داده را مشخص میکنیم.در واقع این بخش شامل سه مورد MySQL , MySQLi و MySQL (PDO) می باشد که میتوان گفت هر سه مورد مد های مختلف پایگاه داده هستند که ما آنچیزی که موردنیاز جوملاست را به حالت اولیه باقی میگذاریم و طی مسیر میکنیم. حالت موردنیاز و دارای هماهنگی کامل با متد MySQLi می باشد.
Host Name: عبارت ثابت “localhost” چه در حالت هاست واقعی و چه بروی لوکال هاست (سیستم شخصی و کامپیوتر دسکتاپ) را وارد میکنیم.
Username: در لوکال هاست مقدار یوزرنیم برابر با “root” خواهد بود. این مقدار هم بطور همیشگی ثابت است.
Password: در لوکال هاست رمز عبور را نداریم. چرا که در روند ایجاد دیتابیس جدید ، به هیچ عنوان این فیلد درخواست نمیشود تا چنین چیزی در دست داشته باشیم. این فیلد در زمانی که قصد نصب جوملا در هاست های واقعی را داشته باشم پر می شود.
Database name: نام دیتابیسی که ایجاد کرده ایم را وارد میکنیم. در اینجا آموزش ما عنوان فرضی “joomla” را برای پایگاه داده خود انتخاب کرده ایم.
Table Prefix: در هر دیتابیس اطلاعات برای اینکه با یک طبقه بندی و سناریویی مشخص ذخیره شوند و در مواقع لزوم توسط سیستم یا نرم افزار مورد استفاده قرار گیرند در بخشهایی بعنوان Table یا جداول دیتابیس ذخیره میشوند. ممکن است که اتفاق بیفتد ما با محدودیت های ایجاد تعداد دیتابیس در هاست مواجه باشیم از این رو مجبور خواهیم شد که در یک دیتابیس چندین و چند و نرم افزار را نصب کنیم. حال برای اینکه بتوانیم به نرم افزار به درستی بفهمانیم که کدام جداول و اطلاعات مربوط به توست و کدام یک از جداول مربوط به تو نمیباشد از پارامتری بنام پیشوند جدول دیتابیس یا همان Database Table Prefix استفاده میکنیم. این پارامتر بعنوان یک شناسنامه یا نام خانوادگی منحصربفرد بطور مثال یک نام خانوادگی واحد برای کلیه جداول و یا تیبل های یک سیستم نرم افزاری در نظر میگیرد تا پایگاه داده بتواند اجزای آن را به درستی بشناسد. با این تفاسیر بهتر است که بدانید جوملا هم مانند بسیاری از نرم افزار ها به دلیل اهمیت این موضوع این بخش را بگونه ای خاص طراحی و پیاده کرده است چرا که این فیلد با هر باری که مراحل نصب را در پیش بگیرید بصورت خودکار یک کد چند حرفی و بصورت کاملا ترکیبی و تصادفی در فیلد مورد نظر نمایش میدهد و بعنوان پیشوند جداول دیتابیس شما در نظر میگیرد شما میتوانید آن را حذف کنید و مقدار موردنظر خود را وارد کنید و یا با همان صورت باقی بگذارید تا همان مقدار نمایش داده شده بعنوان پیشوند جداول دیتابیس شما در نظرگرفته شود. در این مثال و مطابق تصویر بالا پیشوندی که موتور جوملا برای ما در نظر گرفته بصورت ” lymwe_ ” است. که ما هم این مقدار را قبول میکنیم و به مرحله بعدی میرویم.
Old Database Process: این فیلد این مسئله را بازگو میکند که اگر از قبل در این دیتابیس (در اینجا نام دیتابیس فرضی ما “joomla” نام داشت)جوملایی نصب کرده ایم. با نصب جوملای جدید کلیه اطلاعات ثبت شده در دیتابیس گذشته حذف اطلاعات نصبی جدید با آن جایگزین شود و اصلاحاً بروی آن نوشته شود. که پیشنهاد میکنیم این بخش را هم بدون تغییر رها کنید.
برای رفتن به مرحله بعد بروی دکمه “Next” کلیک کنید.
در این مرحله که بخش Overview نام دارد. همانطور که از نامش پیداست یک نمای کلی از جزئیات سیستمی که در حال نصب آن هستیم به ما نشان میدهد همچنین در همین بخش میتوانیم اقدام به محتوای اولیه و نمونه جوملا کنیم و یا آن ها صرفاً بدون هیچ محتوا و بصورت خام نصب کنیم.
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید در این صفحه هیچ نیازی به پر کردن اطلاعات خاصی نیست .صرفاً دو فیلد وجود دارد که میتوانید آنرا پر کنید و یا بصورت پیشفرض طی مسیر نمایید. در فیلد اول انتخاب میکنید که آیا جوملای شما همراه با محتوای نمونه نصب گردد یا یا خیر صرفاً بصورت خام باشد. در صورتی که به تازگی با جوملا آشنا شده اید پیشنهاد میکنیم جوملا را بصورت همراه با محتوای نمونه نصب کنید. چرا که به این ترتیب بسیاری از بخش ها، مثل منوها، مطالب، محموعه ها،تماس ها،برچسب ها، گالری تصاویر و ماژول ها با تعداد محدود بروی سیستم نصب میشوند و سایت عملا یک ساختار سایت پایدار و استاندارد را خواهد داشت. اما در صورتی که اطلاعات نمونه نصب نشوند صرفاً یک صفجه خالی بدون هیچ اطلاعاتی در دسترس خواهید داشت که میبایست خودتان تک تک بخش ها را ایجاد و مدیریت نمایید.
برای استفاده از قابلیت نصب مطالب نمونه کامل گزینه Default English (GB) Sample Data انتخاب میکنیم.
و در نهایت فیلد دوم که از ما این موضوع را میپرسد که آیا مایل هستیم هسته جوملا اطلاعات نصب مثل نام سایت، نام کاربری، رمزعبور و سایر جزئیات ستاپ را به ایمیل اولیه ای که در مرحله ی ابتدایی نصب وارد کرده ایم ارسال کند یا خیر؟ طبیعتاً این بخش هم میتواند متناسب با نیاز و نظر شما اقدام شود.
[quote]
حالا کار ما تمام است. میتوانیم فرمان نصب سیستم را صادر کنیم. برای اینکار بروی دکمه Install کلیک میکنیم و بدون رفرش صفحه و بستن آن ، صبر میکنیم تا فرآیند نصب سیستم تکمیل شود.
[/quote]
پس از پایان فرآیند پردازش نصب جوملا با صفحه ای مشابه زیر روبرو میشویم که به ما پیام اتمام فرآیند نصب را نمایش میدهد.تبریک میگوییم شما توانستید در جند مرحله ساده اولین وب سایت جوملایی خود را راه اندازی کنید. مطابق تصویر زیر بعد از اتمام فرآیند نصب می بایست با کلیک بروی دکمه ” Remove installation folder ” پوشه نصب کننده جوملا را حذف کنید. چرا که یکی از الزامات است.بعد از کلیک بروی این گزینه سایت شما آماده بهره برداری خواهد بود. حالا میتوانید با زدن هر کدام از دکمه های Administrator یا Site به بخش مدیریت سایت یا بخش کاربری سایت مراجعه نمایید.
برای ورود به بخش مدیریت سایت از آدرس زیر استفاده کنید. فرض بر این است که سایت ما در پوشه “myafzoneha” نصب و راه اندازی شده است.درصورتی که نام دیگری برای پوشه خود انتخاب کرده اید آن نام را در مسیر زیر جایگزین کنید.
http://demotheme.ir/myafzoneha/administrator
پس از ورود به لینک بالا با صفحه ای مشابه تصویر زیر مواجه خواهیم شد.
و برای ورود به بخش کاربری یا ظاهری سایت از آدرس زیر استفاده کنید. طبیعی ست که فرض بالا همچنان پابرجا باشد یعنی پوشه ای که جوملا را در آن نصب کرده ایم در مرورگر فراخوانی میکنیم.
http://demotheme.ir/myafzoneha/index.php
بسیار خب آموزش نصب جوملای بروی نرم افزار Xampp بطور کامل پایان یافت. امیدواریم که این آموزش مورد استفاده شما قرار گرفته باشد.
خوشحال خواهیم شد که سوالات خود را در ادامه نظرات این پست ارسال فرمایید.
[…] مطالعه کنید: آموزش نصب جوملا در لوکال هاست Xampp […]