سلام، خوشحالیم که شما رو به دنیای توسعه وب دعوت میکنیم. اگر تصمیم گرفتین که وبسایتتون رو راهاندازی کنین احتمالا شنیدین که وردپرس بهترین CMS برای انجام این کار هست. بیاین بررسی کنیم که چطور باید یک وبسایت وردپرس بسازیم.
اول از همه، باید در نظر داشته باشین که 2 راه برای هاست وبسایت با وردپرس وجود داره. اول، یک سرویس آنلاین وجود داره که توسط WordPress.com ارائه شده، که در اون فقط باید در انجمن ثبتنام کنین، به سایت وارد شین و ویرایش رو شروع کنین.
اگر میخواهین یک وبلاگ کوچیک راهاندازی کنین، و نوشتههای آنلاین و … داشته باشین، این یک راه عالیه. همه فایلهای سایت شما در سرورهای وردپرس ذخیره میشن بنابراین نیازی به اهمیت دادن به ارائه دهنده هاست نیست. با این حال برخی از معایب هم هستن. مثلا، این نوع وبسایت وردپرسی به شما اجازه آپلود پوسته سفارشی برای زیبا جلوه دادن سایت و جذب بازدیدکنندگان سایت با طراحی زیبا رو نمیده. همچنین به شما اجازه نصب پلاگین در سایت برای گسترش عملکرد سایت رو هم نمیده و فقط میتونین از پوستهها و ویژگیهای داخلی سایت استفاده کنین. بنابراین اگر دوست دارین وبسایتتون واقعا در وب، منحصر به فرد بشه بهتره راه دوم نصب وردپرس رو انتخاب کنین که اصطلاحا self-hosted نامیده میشه. به این معنی که میتونین نرمافزار رایگان در WordPress Foundation رو دانلود کنین.
و اون رو بر روی هر سروری در سراسر جهان با اسم دامنه خودتون که در شرکت هاستتون ثبت شده، مثل www.myfirstsite.com نصب کنین. وردپرس به نصب 5 دقیقهای معروفه که اجراش فوقالعاده آسونه. شما میتونین سایت رو به زبان خودتون اجرا کنین که ویرایش سایت رو راحتتر میکنه.
بعد از نصب سایت، وارد پنل مدیریتش بشین (/wp-admin رو به انتهای آدرس سایتتون اضافه کنین) و دستورالعملهای صفحه خوشآمدگویی رو دنبال کنین. شما میتونین صفحه اولتون رو ویرایش کنین، صفحات دیگری اضافه کنین، یک پست وبلاگ اضافه کنین، ویجتها یا منوها رو مدیریت کنین و… . همونطور که میبینین حتی در این مرحله هم سایت برای استفاده آماده است.
اما برای سهولت در ساخت وبسایت، توصیه میکنیم یک قالب رو در سایتتون نصب کنین. معمولا یک قالب شامل آرشیو طرح زمینه (ممکنه دو پوسته وجود داشته باشه، پوسته والد و پوسته فرزند) برای اعمال ویژگیهای طراحی خاص در وبسایت و نمونه فایلهای داده، که شامل برخی از منوها، ویجتها، صفحات، طرحبندیهای از پیش نصب شده است. بنابراین با استفاده از الگو، فقط باید محتوای موجود رو عمدتا با جایگزین کردن متن ویرایش کنین و مجبور نیستین خودتون رو با ایجاد طرح بندی یا استایلهای خاص آزار بدین. پوستهها همچنین ممکنه گزینههاشون رو به داشبورد وردپرس اضافه کنن، که عملکرد پیشفرض وردپرس رو گسترش میده، به طوریکه شما میتونین ظاهر سایت رو با فشار دادن چند دکمه در پنل مدیریت سایت مدیریت کنین. میتونین نمونه چنین گزینههایی رو در تصویر زیر ببینین:
همونطور که میبینین، میتونین ویژگیهای کلی سایت رو اینجا مدیریت کنین، مثل تغییر لوگو یا طراحی breadcrumbs. در اینجا شما میتونین ظاهر هدر یا پاورقی رو هم تعریف کنین و طرح بندی کلی صفحات رو تنظیم کنین. بعد میتونین محتوای صفحات سایت مثل صفحه اصلی، درباره ما و… رو در تب Pages -> All pages در داشبورد وردپرس ویرایش کنین.
این بخش رو ببینین و هر صفحه رو برای ویراش باز کنین. میتونین از ویرایشگر پیشفرض وردپرس (حالت تصویری یا متنی) برای ویرایش محتوای متنی صفحهتون استفاده کنین یا اگر ترجیح میدین اونچه که در حال ویرایش هست رو ببینین، از برخی از پلاگینها برای ساخت صفحه visual استفاده کنین، مثل MotoPress Content Editor.
همچنین میتونین محتوایی مثل اعضای تیم، خدمات، موارد نمونه کارها رو در تبهای مربوطه در داشبورد سایت مدیریت کنین، به عنوان مثال، برای ویرایش موارد گالری سایتتون، از تب Portfolio -> Portfolio دیدن کنین، یا برای مشاهده لیست به Team -> Team برین.
بخش بعدی که باید اون رو چک کنین، تب Appearance هست. میتونین منوها رو در اینجا Appearance -> Menus مدیریت کنین و محتوای ویجتهای سایت رو در Appearance -> Widgets تغییر بدین. بنابراین اگر نیاز به تنظیم ظاهر منوی هدر دارین، به Appearance -> Menus برین، منوی Header رو از منوی کشویی بالا انتخاب کنین و گزینه Select رو بزنین تا بلافاصله لیست کامل دکمههای منوی بالا رو مشاهده کنین:
و در بخش ویجتها میتونین محتوای بخشهای ویجتها رو تغییر بدین، مثل رفتن به Appearance -> Widgets و کشیدن چند ویجت به ناحیه ویجت نوار کناری که باعث میشه در نوار کناری وبلاگ در وبسایت شما نمایش داده یشن و بالعکس. بنابراین اگر میخواهین چیزی رو از قسمت ویجتهای سایت حذف کنین، ابتدا باید این بخش رو بررسی کنین.
همه اینها به شما این امکان رو میده که در چند مرحله ساده شروع به سفارشی سازی وبسایتتون کنین. برای مدیریت پروژهتون و اجرای یک وبسایت زیبا از تمام قابلیتهای مدیریت سایت استفاده کنین.
براتون آرزوی موفقیت دارم.