فایل functions.php یکی از مهم ترین فایل های قالب سایت و هسته وردپرس شماست.
همانطور که از نام این فایل پیداست، فانکشن ها و توابع در آن قرار دارند. برای پاسخ سوالات فایل functions.php در وردپرس چیست، فایل functions.php قالب وردپرس کجاست و ویرایش فایل functions.php چگونه است با ما همراه باشید.
فایل functions.php در وردپرس چیست؟
در وردپرس فایلی با نام functions.php یا فایل توابع داریم. فایل functions.php، فایلی است که مستقیماً بر عملکرد سایت وردپرسی شما تاثیر می گذارد. در این فایل به وسیله کد و تابع، می توان عناصر و قابلیت های جدید را به قالب اضافه کرد، به گونه ای که این فایل برای سایت شما مثل یک افزونه عمل می کند.
این فایل از کد های PHP برای افزودن ویژگی ها یا تغییر ویژگی های موجود در سایت پیروی می کند. کد یا توابع یکه در این فایل نوشته می شوند، در تمام صفحات سایت نمایش داده می شوند. مثلاً با ویرایش فایل functions.php، بخش جدید “زمان تخمینی” خواندن پست را به سایت اضافه کرد.
فایل فانکشن درکجا قرار دارد؟
پیدا کردن فایل functions.php اصلاً کار سختی نیست. در واقع چند راه برای پیدا کردن فایل functions.php وجود دارد:
1. از بخش پیشخوان و یا مدیریت سایت به مسیر نمایش> ویرایشگر پرونده پوسته بروید. از طریق تب پرونده های پوسته، روی عبارت توابع پوسته (function.php) کلیک کنید.
2. راه دیگر برای یافتن فایل functions.php، رفتن به هاست است. برای این کار به مسیر File Managers> Public_html> wp-content> themes> your name theme بروید. در آن جا فایل functions.php رامی بینید.
درباره پیدا کردن فایل functions.php از طریق هاست باید اشاره کنم که بعضی از قابل ها دو پوشه با نام قالب شما دارند که یکی از آن ها کلمه child”” در ادامه نام خود دارد (به این تم و قالب، قالب فرزند می گوییم). در پوشه فرزند قالب هم یک فایل فانکشن داریم که در ادامه به کاربرد و فواید آن اشاره می کنیم.
ویرایش فایل functions.php
بعد از پیداکردن فایل functions.php در وردپرس، می توانید کد ها و تابع های جدید را به آن اضافه کنید. شاید در ظاهر با خود بگویید که ویرایش فایل functions.php قالب وردپرس کار آسانی است، ولی اینطور نیست. زیرا یک تغییر اشتباه علاوه بر خطرات امنیتی که برای سایت شما ایجاد می کند، می تواند باعث “white screen of death” یا “صفحه سفید مرگ” شود. در این صورت سایت شما آپلود نمی شود و دیگر صفحات آن نمایش داده نمیشوند. به همین دلیل اگر که با مباحث کد نویسی آشنایی ندارید و در حوزه وردپرس تازه وارد هستید به شما پیشنهاد می کنم که دست به ویرایش فایل functions.php نزنید.
همانطور که در بخش بالا اشاره کردم، اکثر پوسته ها دو فایل فانکشن دارند، یکی در پوشه اصلی قالب و دیگری در پوشه child یا فرزند قالب است. ویرایش فایل functions.php پوسته فرزند، یک روش بدون ریسک برای تغییر پوسته اصلی یا والد است. به این ترتیب با بروز رسانی قالب دیگر نگران پاک شدن تابع و کد هایی که در فایل چایلد قرار دارند، نیستیم.
پس سعی کنید تغییرات لازم را روی فایل functions.php پوشه فرزند اعمال کنید. اما اگر قالب شما فایل child ندارد، ابتدا برای آن یک پوشه فرزند (شامل فایل style.css و functions.php) ایجاد و تغییرات را در این پوسته قالب اعمال کنید.
خب این از موضوعات امنیتی مربوط به ویرایش فایل functions.php قالب وردپرس، حالا بریم سراغ ویرایش آن. برای ویرایش فایل functions.phpاز همان دو روش پیدا کردن فایل functions.php استفاده می کنیم. در هر دو این روش بهتر است که از قبل یک نسخه پشتیبان از فایل تهییه کنید.
1. ویرایش از طریق پیشخوان و ویرایشگر وردپرس
برای ویرایش فایل functions.php در وردپرس از طریق پیشخوان و ویرایشگر کلاسیک، از بخش پیشخوان وردپرس به مسیر نمایش> ویرایشگر پرونده پوسته بروید.
در سمت چپ صفحه از بخش پرونده های پوسته روی توابع پوسته functions.php کلیک کنید. صبر کنید تا فایل باز شود، حالا می توانید فایل را به صورت مستقیم ویرایش کنید. در نهایت برای ذخیره شدن تغییرات، صفحه را به پایین اسکرول کنید و روی گزینه ذخیره تغییرات کلیک کنید.
2. ویرایش functions.php از طریق هاست سی پنل
از طریق هاست سی پنل خود به آدرس File Managers> Public_html> wp-content> themes> child theme بروید، روی فایل functions.php راست کلیک کرده و روی گزینه Edite کلیک کنید. حالا تغییرات را روی فایل ایجاد کنید و در نهایت روی گزینه Save Changes کلیک کنید.
امنیت فایل functions.php قالب وردپرس
فایل functions.php قالب وردپرس یکی از فایل های مهم و ضروری هر سایت است که در مسائل امنیتی هم حائز اهمیت است و باید از آن محافظت کرد.
فایل functions.php در وردپرس یکی از فایل هایی است که در اغلب اوقات، توسط هکر ها مورد حمله قرار می گیرد؛ به خصوص اگر در این فایل کد هایی وجود داشته باشند که مستقیماً به فایل های پایگاه داده و دیتابیس سایت لینک شده باشند.
اولین کار برای افزایش امنیت فایل functions.php این است که یک افزونه امنیتی وردپرس نصب کنید. یکی از بهترین افزونه های امنیتی وردپرس، افزونه IThemes Security است. این افزونه سیستم تشخیص فایل دارد، یعنی اگر شخصی موفق شود به سایت یا هاست شما وارد شود و پرونده ای را اضافه، حذف یا تغییر دهد، سریعاً با ایمیل های متعدد به شما هشدار می دهد تا هر چه زودتر نسبت به بررسی و رفع خطاهای احتمالی اقدام کنید.
البته این مورد فقط یکی از اقدام های امنیتی این افزونه است که امنیت سایت شما را افزایش می دهد. موارد دیگری درباره افزایش امنیت سایت های وردپرسی وجود دارند که می توانید آن ها را در مقاله آموزش امنیت وردپرس راست چین مطالعه کنید.