تب حصبه یا تب تیفوئید، بیماری گوارشی عفونی است که از طریق باکتری سالمونلا تیفی ایجاد می شود و علت اصلی آن کمبود بهداشت و آب آشامیدنی سالم است. مصرف غذا یا آب آلوده به مدفوع فرد مبتلا باعث سرایت این بیماری واگیردار می شود.
پیشنهاد ما به شما گرفتن متخصص عفونی از یک مرکز پزشکی و پرستاری در منزل میباشد : ویزیت متخصص عفونی در منزل
عامل بیماری حصبه چیست؟
بهبود شرایط زندگی و ظهور آنتی بیوتیک ها باعث کاهش چشمگیر میزان مرگ ومیر ناشی از تب حصبه در کشورهای پیشرفته شدند. هر چند که این بیماری هنوز هم در بیشتر جوامع در حال توسعه آفریقا، نواحی شرق مدیترانه، آسیای جنوب شرقی و نواحی غربی اقیانوس آرام یک بیماری و مشکل سلامت عمومی محسوب می شود.
براساس آمار سال ۲۰۱۹، سالانه ۹ میلیون مورد ابتلا به تب حصبه دیده می شود که مرگ ۱۱۰ هزار نفر در هر سال را به دنبال دارد. ریسک تیفوئید در جوامعی که دسترسی به آب سالم و بهداشت ندارند بالاتر است و کودکان بیشتر از بزرگسالان در معرض خطر قرار دارند.
عامل این بیماری گوارشی نوعی باکتری به نام سالمونلا انتریکا تیفی است که از طریق مدفوع یا ادرار فرد ناقل باکتری منتقل می شود.
گوارشتان را درمان کنید : ویزیت متخصص داخلی در منزل
علائم و نشانه های بیماری تب حصبه چیست؟
علائم نشان دهنده بیماری حصبه عبارت اند از:
سردرد
لرز
از دست دادن اشتها
درد معده (شکم)
بثورات “لکه های گل رز” یا لکه های صورتی کمرنگ، معمولا روی سینه یا معده
سرفه
دردهای عضلانی
حالت تهوع، استفراغ
اسهال یا یبوست
بیشتر افرادی که تب حصبه دارند، چند روز پس از شروع درمان با آنتی بیوتیک، احساس بهتری دارند، اما تعداد کمی از آنها ممکن است به دلیل عوارض جان خود را از دست دهند. واکسن ها علیه تب تیفوئید فقط تا حدی موثر هستند.
آیا برای درمان حصبه طحال برداشته می شود؟
درصورتی که دارودرمانی برای درمان حصبه ترومبوسیتوپنیک جواب ندهد، پزشک برداشتن طحال را توصیه می کند. برداشتن طحال که اندام اصلی برای حذف پلاکت ها است باعث افزایش سریع تعداد پلاکتهای خون می شود. برداشتن طحال ریسک عفونت دارد. در مواردی که وضع بیمار اورژانسی باشد و خونریزی شدید شود، تزریق پلاکت، کورتیکواستروئیدها و ایمونوگلوبین باید جزء اقدامات درمانی باشد.
تب حصبه چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک از علائم، سابقه سفر و آزمایش های آزمایشگاهی برای تشخیص تب حصبه استفاده می کند. پزشک بیمار را معاینه فیزیکی می کند و به قلب و ریه های او گوش می دهد.
اگر فرد اخیراً سفر کرده یا فکر می کند در معرض تیفوئید قرار گرفته است، بسیار مهم است که به پزشک خود بگوید، در غیر این صورت ممکن است نداند که آن را آزمایش کند. پزشک همچنین از این اطلاعات برای تصمیم گیری در مورد درمان استفاده خواهد کرد.
درمان بیماری حصبه چگونه است؟
بهترین و موثرترین راه برای درمان حصبه، آنتی بیوتیک است. اگر بیماری تب حصبه در ابتدای آن تشخیص داده شود پزشک یک دوره قرص آنتی بیوتیک تجویز می کند که بین ۷ تا ۱۴ روز باید مصرف شود. اگر بیماری حصبه پیشرفته تر شده باشد احتیاج به آزمایش خون و آزمایش مدفوع است تا دقیقا مشخص شود که فرد دقیقا به چه نوع حصبه مبتلا شده است. علائم تب تیفوئید که ذکر شد نیز پس از ۲ تا ۳ روز از مصرف دارو بهتر و بهتر می شوند. اما فرد باید تا انتهای دوره دارو را مصرف کند تا به طور کامل باکتری از بدنش خارج شود. مراقبت هایی نیز وجود دارد که هم افراد در حال درمان و هم افرادی که در معرض خطر تب حصبه هستند می توانند رعایت کنند:
استراحت کافی داشته باشید .
آب خوردن زیاد را فراموش نکنید .
وعده های غذایی کوچکتر به جای سه وعده در روز داشته باشید .
دائما دست و صورت خود را بشویید تا خطر سرایت به دیگران کاهش یابد. همین طور افرادی که در معرض خطر بیماری حصبه هستند باید این کار را برای جلوگیری از مبتلا شدن به بیماری تیفوئید انجام دهند.
افراد مبتلا به تب تیفوئید به مکان های عمومی مثل محیط کار یا مدرسه تا انتهای دوره درمان حصبه ورود نکنند.
آیا بیماری حصبه خطرناک است؟
وقتی درمان تب تیفوئید عقب انداخته شود و به آن توجه نشود بله بسیار خطرناک است. اگر علائم حصبه که در ادامه ذکر شده است را ببینید متوجه می شوید که بروز این علائم به صورت همزمان، مداوم و شدید می تواند هر کسی را از پا در بیاورد.